Gluten w diecie dziecka – Domowy Pediatra wyjaśnia
Gluten w diecie dziecka – Domowy Pediatra wyjaśnia
Zaczynając rozszerzanie diety dziecka młody rodzic staje przed pytaniem:
czy i kiedy podać dziecku gluten? Gluten jest bardzo powszechną
mieszaniną białek, możemy go znaleźć w licznych wyrobach cukierniczych,
chlebie, kaszach. W ostatnich latach został jednak owiany złą sławą ze
względu na celiakię oraz nietolerancję pokarmowe i alergie, które może
powodować.
O glutenie i celiakii słów kilka
Gluten jest mieszaniną białek. Możemy go znaleźć w produktach
pszenicznych, żytnich i jęczmiennych. W polsce ze względu na możliwe
zanieczyszczenie, do grupy zbóż mogących zawierać gluten zalicza się
także owies. Obecność glutenu zapewnia wypiekom sprężystość i pulchność.
U niektórych osób spożycie glutenu może powodować niepożądane objawy. Do
chorób powodowanych przez gluten należy celiakia, zwana także chorobą
trzewną. Jest to choroba autoimmunologiczna, może ujawnić się w każdym
wieku, charakteryzuje się bardzo szerokim wachlarzem objawów. W postaci
pełnoobjawowej celiakii obserwujemy: bóle brzucha, biegunki, niski
wzrost, zaburzenia rozwojowe, utratę masy ciała. Natomiast w postaci
skąpoobjawowej może wystąpić niedokrwistość, zmęczenie, depresja, częste
bóle głowy, problemy ze skórą, problemy z płodnością. Z uwagi na
różnorodne objawy i różny stopień ich nasilenia rozpoznanie celiakii nie
jest łatwe. Jeśli zaobserwujemy u siebie lub dziecka w/w objawy, które
nie mają uchwytnej przyczyny warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym
lub Domowym Pediatrą. Lekarz może skierować na dalsze badania w
kierunku celiakii – badania z krwi, badania genetyczne lub gastroskopię.
Czy wprowadzanie glutenu do diety dziecka jest bezpieczne?
Jak najbardziej tak. Obecne badania mówią, że nie należy zwlekać z
podaniem glutenu dziecku. Wg ESPHGAN (The European Society for
Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition) najoptymalniejszym
czasem na ekspozycję dziecka na gluten jest czas między ukończonym 4 a 7
miesiącem życia. Z drugiej strony pamiętajmy, że WHO zaleca aby do
końca 6. miesiąca, jeśli to oczywiście możliwe, karmić dziecko tylko
piersią.
Jak wprowadzać gluten do diety dziecka
Drogi rodzicu – tutaj wybór należy do Ciebie. Nie ma znaczenia czy to
będzie kaszka zbożowa którą podasz dziecku łyżeczką, czy świeżo
wypieczona domowa bułka, którą dziecko dostanie do rączki. Ważne żeby
zachować umiar. Nowe produkty do diety dziecka wprowadzamy stopniowo. Z
dnia na dzień zwiększamy porcję i obserwujemy czy u dziecka nie
występują niepokojące objawy. Ta zasada dotyczy nie tylko glutenu, ale
wszystkich nowości w diecie dziecka.
Gluten nie stanowi zagrożenia dla nas, dla naszych jelit. Problemy z
tolerancją glutenu dotyka tylko niewielki procent społeczeństwa. Nie
należy go demonizować, należy jednak zachować umiar i rozsądnie
wprowadzać go do diety dziecka
Podane wiadomości mają charakter informacyjny. Nie zastępują porady
lekarskiej i nie powinny opóźniać wizyty u specjalisty.