Niejedna mama karmiąc dziecko musi zmierzyć się z mitami naszych babć i
matek – “nie jedź bigosu bo dziecko będzie miało wzdęcia”, “uważaj na
pestki owoców bo dziecko będzie bolał brzuch”. Takich przesądów
dotyczących karmienia są setki! W ostatnich latach podejście do diety
matki karmiącej bardzo się zmieniło, coraz popularniejszy staje się
hasło “karmie, jem wszystko”. Która strona ma rację? Nasze matki i
babcie narzucające restrykcyjne ograniczenia żywieniowe młodej mamie, a
może młode kobiety które bardzo odważnie podchodzą do tematu karmienia?
Ile i jak powinna jeść kobieta karmiąca?
Najważniejszy jest umiar
Obecnie najnowsze badania naukowe mówią że mama karmiąca piersią może
spożywać zróżnicowane potrawy, nawet te które jeszcze 20 lat temu były
“zabronione”. Ważne jest aby zachować umiar – nie przejadać się,
urozmaicać dietę, oraz obserwować reakcję dziecka na spożywane pokarmy.
Pamiętajmy, że gdy kobieta spożywa np. przywołany już wcześniej bigos to
to ona go je a nie dziecko! Mleko nie jest produkowane bezpośrednio z
tego co je kobieta! Jedzenie trafia do przewodu pokarmowego matki, gdzie
jest trawione do podstawowych elementów takich jak białka, tłuszcze i
cukry. Elementy te są wchłaniane do krwi i następnie mogą być źródłem do
produkcji mleka.
Jedz świeżo i sezonowo
Zaleca się aby kobiety karmiące piersią jadły jak najwięcej świeżych
owoców i warzyw. Są one bowiem najbardziej wartościowe i bogate w
witaminy i minerały. Warto sięgać po produkty sezonowe, od lokalnych
dostawców – zapewni to świeżość i jakość produktu. I tak, można sięgać
po truskawki, kapustę i inne “zakazane” niegdyś produkty
Jedz regularnie
Gdy pojawia się noworodek, dużo mówi się o tym, aby przystawiać go
regularnie do piersi, karmić na żądanie itd. Potrzeby matki nie raz
schodzą na dalszy plan. Należy umożliwić młodej mamie regularne spożycie
posiłków. Kobiety nie powinny się wstydzić poprosić o pomoc partnera
czy rodziców w zaspokojeniu ich podstawowych potrzeb. Pamiętajmy że
zdrowa mama to zdrowe dziecko.
Jeśli jednak regularne jedzenie okazuje się zbyt dużym wyzwaniem przy
małym dziecku dobrym pomysłem może okazać się catering dietetyczny. Jego
zdecydowanym plusem jest to że przygotowanie jedzenie sprowadza się
jedynie do pamiętania o posiłku Minusem jest koszt – cena miesięcznego cateringu zaczyna się od 1300 zł za jedną osobę.
Nie ucinaj kalorii!
Każda kobieta po urodzeniu dziecka chce wrócić do sylwetki i wagi sprzed
ciąży. Okres karmienia piersią nie jest jednak dobrym momentem na
ucinanie kalorii. Karmiąc piersią zapotrzebowanie na kalorie rośnie o ok
500 kcal/dzień. To o 200 kcal więcej niż w ostatnim trymestrze ciąży!
Na pocieszenie dodam, że nie trzeba się przejmować nadwyżką kaloryczną –
wiele kobiet i tak karmiąc piersią chudnie, zazwyczaj jest to około 8
kg w ciągu pierwszych 3 miesięcy.
Jedz tak jak lubisz
Najważniejsze w diecie matki karmiącej jest aby była ona zbilansowana,
regularna oraz o odpowiedniej zawartości kalorii. Karmiąc piersią nie
trzeba jeść tylko delikatnych, lekkich potraw. Można, ale nie trzeba!
Ważne żeby dostarczyć odpowiednio dużo energii, składników mineralnych i
witamin, tak aby organizm miał siłę wyprodukować wystarczającą ilość
mleka dla dziecka
Podane wiadomości mają charakter informacyjny. Nie zastępują porady
lekarskiej i nie powinny opóźniać wizyty u specjalisty.